Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Άννα Κελεσίδου, Απολογισμός περιόδου Οκτωβρίου 2014 - Ιουνίου 2015

       Tο Κέντρον Δικανικών Μελετών, ιδρυτής και Διευθυντής ο Καθ. Κώστας Μπέης, πραγματοποίησε κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2014-1015 διαλέξεις στην αίθουσα Θεοφάνεια (Σαρανταπήχου 5) και στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Δήμου Αθηναίων επί θεμάτων κυρίως Φιλοσοφίας και Δικαίου. 
     Τον Οκτώβριο 2013 έγιναν δύο εισήγήσεις με ομιλήτριες την Πρόεδρο της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου Ανδριανή Ηλιοφώτου, για τη ζήτηση του Αγαθού στον Πλάτωνα και τη δόκτορα Φιλοσοφίας Άννα Μαρκοπούλου για τους Νόμους του Αθηναίου φιλοσόφου. Οι δύο επόμενες εισηγήσεις είχαν γενικότερα θέματα, τη σχέση γλώσσας και μουσικής στην αρχαιότητα , με την πιανίστα δόκτορα φιλοσοφίας Χαρά Τόμπρα, και την έννοια του προτύπου στους Ελληνες , με τον ειδικό στην πλατωνική φιλοσοφία Φαίδωνα Φιορέντζη. 
        Τον Νοέμβριο ο Καθ. Κώστας Μπέης αναφέρθηκε σε δύο συνεδρίες στην Ακαδημία του Πλάτωνος, θέμα και του πρόσφατα εκδοθέντος  ομότιτλου  έργου του. Εθος του Κέντρου Δικανικών Μελετών είναι η ευρύτητα των εισηγήσεων: η ηθοποιός Τζένη Καλλέργη παρουσίασε το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της σχέσης Τσέχωφ και του συστήματος Στανισλάφσκι. Εκτός από μια ποιητική βραδυά κατα την οποία Μέλη του Κέντρου διάβασαν ποιήματά τους, ο ποιητής και σκηνοθέτης Πάνος Κυπαρίσσης ανέπτυξε το θέμα η ποιητική αποκάλυψη στον θεατρικό λόγο, ενώ ,σε άλλη Συνάντηση ο ιατρός Μ. Παιδονόμος αναφέρθηκε στην νεοελληνική ποίηση μέσα από τις έννοιες  χαρά και ευτυχία
       Πρωτότυπη υπήρξε η εισήγηση του Καθ. της Νομικής Κ. Χριστοδούλου για την ηθικότητα του κωμικού,ενώ στην ποικιλία των θεμάτων ανήκουν οι εισηγήσεις : Η ιδιαιτερότητα των Ελλήνων (Σ. Παπανικολάου), Τυχαίο και αιτιατό (Ν. Ταμπάκης, διπλ. Μαθημ., δρ Φιλοσοφίας) , Γένεση και εξέλιξη της Φιλοσοφίας (Πλ. Αγαλιανός, ιατρός), Η έννοια του πάθους στον Μονταίν ( δρ Σοφία Μωραίτου ),  Δίκαιο και Τέχνη (Α. Σαμαρά-Κρίσπη, δρ Νομικής, Πρόεδρος Ιδρύματος Δ.Μ. Καθ. Ηλία Κρίσπη) και Ψυχοσωματική (Κλαίρη Συνοδινού, Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου).
        Σε μια Συνεδρία στο Αμφιθέατρο Α. Τρίτση ο Καθ. Κώστας Μπέης διάβασε, μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ποιήματά του από την υπό εκδοση ποιητική Συλλογή του.
      Σε άλλη Συνεδρία με Πρόεδρο την κ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη, η οποία και προλόγισε την εκδήλωση με αναφορά στο έργο της Α. Κελεσίδου, μίλησαν για την έννοια της παρουσίας οι: Α. Κελεσίδου(Η έννοια της παρουσίας στους Προσωκρατικούς Φιλοσόφους και η εκπαιδευτικός Κλειώ Λούμου-Μαρκάκη για το θέμα της παρουσίας από εκπαιδευτική άποψη.
       Πρωτότυπες εισηγήσεις έγιναν επίσης από τους: Ηλία Λούμο, υπ.δρ Παιδαγωγικής, για το θέμα του ιατρικού απορρήτου σύμφωνα με την αριστοτελική προσέγγιση, Φ. Νικολόπουλο, δρ Κοινωνιολογιας, για τη σχέση υλισμού, ιδεαλισμού και πνευματικότητας, και του καθ., διευθ. του περιοδικού Φιλοσοφία και παιδεία Σπ. Μοσχονά για τον Βιτγκενστάιν. Για προσωπικούς λόγους (υγείας, οικονομικής κρίσης, αντίστοιχα) δεν πραγματοποιήθηκαν -ή ανεβλήθηκαν- οι εισηγήσεις :του Ακαδημαικού Π. Λιγομενίδη και της Καθ. της Φιλοσοφίας Κονστάντζας Μαρκόντες- Σεζάρ , της οποίας το κείμενο για τον Πώλ Ρικέρ υπάρχει μεταφρασμένο από την Αννα Μαρκοπούλου στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.