Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων  
25 Φεβρουαρίου 2015  

«Το Νομικό και Φιλοσοφικό Έργο του  
Καθηγητή Κώστα Μπέη» 

Εισαγωγή-Συντονισμός: Δρ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη  
Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη  


Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,  

Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση, η τιμή και η χαρά, να συντονίσω τις εργασίες της αποψινής παρουσιάσεως του μεγάλου επιστημονικού έργου, νομικού και φιλοσοφικού, του αξιότιμου Καθηγητή και πολύ αγαπητού φίλου, Κώστα Μπέη.  
Κώστας Μπέης – Ένα μεγάλο, ηχηρό και λαμπρό όνομα, που έγραψε μια πολυδιάστατη, πολυσήμαντη ιστορία, στον τόπο μας, με το ευρύτατο επιστημονικό έργο του και την ανθρώπινη καθολική υπόστασή του, την ευρύτητα της σκέψης του και την πρωτοφανή πολυμάθειά του, ώστε δίκαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μία πολύ σημαντική πνευματική φυσιογνωμία στη σύγχρονη Ελλάδα, ένας άξιος Έλληνας, γνήσιος εκπρόσωπος του Ελληνικού Πολιτισμού και των αρχέγονων καθολικών αξιών του.  
Σοφός, νηφάλιος και καταξιωμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, άγρυπνος πάντα στα προστάγματα της επιστήμης, αλλά και της χώρας μας, αγωνίσθηκε με γνώση, συνέπεια και περίσσια υπομονή και επιμονή, ανοίγοντας νέες οδούς στην επιστήμη της Δικονομίας και προσφέροντας κατά καιρούς πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην χώρα μας, από τη θέση του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα Οργανισμών, Υπηρεσιών και Τομέων του δημόσιου ελληνικού βίου. 
Προσέφερε ένα μεγάλο επιστημονικό έργο, με πλήθος νομικών, φιλοσοφικών, κοινωνιολογικών έργων, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρον λογοτεχνικό έργο. Φιλοσοφικές αναζητήσεις και προβληματισμοί, ήδη από την νεανική του ηλικία, αποτέλεσαν το έναυσμα να στραφεί στη Φιλοσοφία, την οποία υπηρέτησε επίσης, με πίστη και ενθουσιασμό, δίνοντας νέες διαστάσεις στον φιλοσοφικό στοχασμό, αναζητώντας, μεθοδολογικά, ως αξία και ως βίωμα, την αλήθεια των εννοιών, που με περισσή ευαισθησία και γνώση επέλεγε. 
Έτσι, στον δημιουργικό στοχασμό του, αναζητώντας την ουσία του καλού, συναντήθηκε το δίκαιο, που σε αρκετές περιπτώσεις προσαρμό-ζεται στους κανόνες της κοινωνικής ηθικής και η φιλοσοφία, η οποία γεννά την επιθυμία για δικαιοσύνη. 
Την παρουσίαση και την ανάλυση του έργου του, θα επιχειρήσουν, μέσα σε πολύ περιορισμένα χρονικά πλαίσια, οι, κατά τομέα παρου-σίασης, καθ’ ύλην αρμοδιότεροι εμού, ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, ο οποίος θα αναφερθεί, αφαιρετικά και στοχευμένα, στο τεράστιο νομικό έργου του Καθηγητή Κώστα Μπέηη αξιότιμη και αγαπητή φίλη Κα Άννα Κελεσίδου, φιλόσοφος, η οποία θα παρουσιάσει το έργο του Κώστα Μπέη στον τομέα της Φιλοσοφίας, καθώς και η αγαπητή Κα Κλειώ Μαρκάκη. 
Επιλογικά, η αξιότιμη Δρ. Άννα Μαρκοπούλου, θα αναφερθεί αξιολογικά στο πρόσφατο βιβλίο του Κώστα Μπέη«Η Ακαδημία Πλάτωνος». 
Πιστεύεται ότι στο πλαίσιο της σημερινής προσπάθειας προσέγγι-σης του πολλαπλού βαρυσήμαντου έργου, του Καθηγητή Κώστα Μπέη, θα καταστεί δυνατόν να δοθούν τα κατάλληλα εναύσματα για την επιλεκτική μελέτη του έργου αυτού. 

Σας ευχαριστώ.  
Αξιότιμε και Αγαπητέ κ. Καθηγητή, έχετε τον λόγο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.