Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η συνθήκη ειρήνης του Βουκουρεστίου μέσα απο τον γαλλικό τύπο

 

                                                                                                                      Περίληψη 


          Η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου μέσα από τον γαλλικό τύπο.
   Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν μια ιδιαιτέρως σημαντική πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας όλων των Βαλκανικών λαών, σε όλα τα επίπεδα: πολιτικοδιπλωματικό, κοινωνικό, οικονομικό, ακόμα και ιδεολογικό. Ειδικότερα για τον σύγχρονο ελληνισμό συνιστά μια συνέχεια των απελευθερωτικών του αγώνων, που έτειναν στην εθνική ολοκλήρωση.
   Οι λαοί των Βαλκανικών κρατών ενεπλάκησαν σε πολεμικές περιπέτειες, αποσκοπώντας στην απελευθέρωση των ομοεθνών τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων είχε ως στόχο την προάσπιση και προώθηση των διαφόρων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων τους, που ήταν συνυφασμένα με την περιοχή. Είναι προφανές πως το Ανατολικό Ζήτημα διερχόταν μια καινούργια φάση.
   Ας σημειωθεί πως ο ιταλο-τουρκικός πόλεμος, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1911, ήταν ο προάγγελος της πολεμικής ανάφλεξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τερματίστηκε τις μέρες που ξεκίνησε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, τον Οκτώβριο του 1912. Ο εν λόγω πόλεμος τερματίστηκε με τη Συνθήκη Ειρήνης του Λονδίνου, της 30ης Μαΐου 1913 και πριν σχεδόν κλείσει μήνας από τη σύναψή της ξεκίνησε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, ανάμεσα στους πρώην συμμάχους. Αυτός ο πόλεμος τερματίστηκε με τη Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου, της 10ης Αυγούστου 1913.  Ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες για την αποσόβηση της ανάφλεξης της Βαλκανικής, όταν η σύγκρουση διαφαινόταν στον ορίζοντα, από τον χειμώνα του 1912, ανέλαβε η Γαλλία και ο γαλλικός τύπος ασχολήθηκε επισταμένως με την κάλυψη των όσων διαδραματίζονταν στην «Ευρωπαϊκή Ανατολή».  Παραλλήλως, ενημερωνόταν και η διεθνής κοινή γνώμη για τις θέσεις, τις ενέργειες και τις διαβουλεύσεις των Δυνάμεων ακόμα και στη διάρκεια της διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων.
    Αντικείμενο της διάλεξης είναι η ανάδειξη του ρόλου του γαλλικού τύπου στην πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και οι αντιτιθέμενες απόψεις και θέσεις των Δυνάμεων ως προς αυτή.
                                                                              Αρετή Φεργάδη-Τούντα

Διάλεξη της 22 Ιανουαρίου 2014.





            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.